Riskanalys
En riskanalys har till uppgift identifiera, värdera och prioritera risker, med avsikt att eliminera, förebygga eller reducera konsekvenserna av skaderiskerna.
Arbetsgång
Företag bör upprätta en riskanalys med inriktning på anläggningens sårbarhet vid en brandskada. Tillvägagångssättet vid en riskanalys kan vara:
- Inventera befintliga risker mot bakgrund av den verksamhet som bedrivs.
- Värdera risk- och skadekostnaden för anläggningen och för de enskilda riskerna.
- Avstäm risknivån / skadekostnaden mot acceptabel risk- och skadenivå. Vid fastställande av acceptabel skadenivå skall företagets riskpolicy, myndighetskrav m m beaktas.
- Vidta åtgärder vid behov. Åtgärderna kan i bästa fall eliminera en risk. Normalt är de dock skadeförebyggande eller begränsar konsekvenserna om en skada inträffar.
Dafo erbjuder utbildning för personer som utför arbeten som orsakar uppvärmning på tillfällig arbetsplats. Här kan du läsa mer och anmäla dig till kursen Brandfarliga heta arbeten!
Riskidentifiering
Vid riskanalysen bedömer man först vilka brandrisker som finns. För att fastställa riskerna bör en riskinventering göras.
Eventuellt kan man ta hjälp av en besiktningsman för inventeringen. Det är ofta bra med en oberoende person med andra erfarenheter som kan ge sin syn på de risker som finns i verksamheten.
Statistik över vanliga brandorsaker och brandstiftare kan ge en god vägledning för att finna brandriskerna. Se separat kapitel.
Tillbudsrapportering är också en mycket viktig och bra metod för att fastställa risker. Många stora skador har föregåtts av flera tillbud och ofta utan att man har noterat och vidtagit åtgärder till följd av tillbuden.
Riskkostnad
Riskkostnaden beräknas som sannolikheten för att en skada skall uppstå och kostnaden för skadan.
Skadekostnaden är till stor del beroende av hur stor utbredning en skada beräknas få. Viktiga faktorer att ta hänsyn till är då:
- Brandbelastning – byggnadsmaterial, ordning och reda, skräp, brandfarlig vara
- Brandcellsgränser – branddörrar, håltagningar, ventilation
- Brandlarm – automatiskt brandlarm, bevakning, larmöverföring
- Släckutrustning – brandsläckare, brandposter, vattensprinkler, släckanläggningar
- Räddningstjänst – insatstid, insatsplaner, bemanning
- Brandskyddsrutiner – utbildning, underhåll och kontroller av brandskyddsutrustning
Skadekostnadernas storlek är inte bara förlorad egendom. Även kostnader som produktionsstopp och förlorade marknadsandelar avgör anläggningens sårbarhet. Större företag har idag ofta en eller flera anläggningar med en speciell nyckelfunktion, där skadorna till följd av en brand och brandavbrott får stora konsekvenser för andra anläggningar och verksamheter i koncernen och för företaget som helhet.
Ofta anges den beräknade maximala skadekostnaden som EML – Estimated Maximum Loss.
Riskvärdering och bedömning
Risker kan inte helt elimineras. Företaget måste därför besluta om vilken risknivå och riskkostnad man kan acceptera. Vid beslut om acceptabel risknivå kan hänsyn tas till:
- Verksamhetens art – hur kritisk processen är för företaget
- Brandskydds- och riskpolicy i företaget som helhet eller i koncernen
- Arbetarskydd och risk för personskador
- Brandskyddslagstiftning
Vid val av åtgärder skall risk- och skadekostnaden ställas i relation till åtgärdens kostnad.
Modellen beskriver hur de inledande skyddsåtgärderna ger en väsentligt reducerad skadekostnad till en låg kostnad för vidtagna åtgärder. Vid en viss skyddsnivå (x) och totalkostnad (y) kommer ökade skyddsåtgärder att kosta mer än den erhållna besparingen i skadekostnad. Totalkostnaden ökar.
Optimal skyddsnivå är när totalkostnaden är som lägst. Viktigt att beakta i modellen är att i skadekostnaden ingår alla kostnader för avbrott, försämrat rykte, risk för konkurs m m.